matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Udowodnij tożsamość
marek:
sinx
1−cosx
2
+
=
1−cosx
sinx
sinx
1 kwi 20:10
Aga1:
sin
2
x+(1−cosx)
2
sin
2
x+1−2cosx+cos
2
x
L=
=
=
sinx(1−cosx)
sinx(1−cosx)
2−2cosx
2(1−cosx)
=
=
sinx(1−cosx)
sinx(1−cosx)
1 kwi 20:17
marek:
dzięki. Liczyłem kilka razy i po wyk wzoru skroconego mnozenia skracałem i wychodziły mi
1+1−cosx
głupoty typu
sinx
1 kwi 20:25