Kąt AOB jest równy 120 stopni. Oblicz kąty tego czworokąta.
AdrianWrc:

Kąt AOB jest równy 120 stopni. Oblicz kąty tego czworokąta.
1 kwi 19:59
Artur z miasta Neptuna:
wskazówki
| | 120 | |
z tw. a kątach opartych na tym samym łuku masz, że kąt ACB = |
| = 60
|
| | 2 | |
| | 180−120 | |
kąt OAB = kąt OBA = |
| = 30 (bo AOB to trójkąt równoramienny)
|
| | 2 | |
kąt CAD = kąt ACD (trójkąt równoramienny)
1 kwi 20:19
AdrianWrc: Do tego sam doszedłem i dalej gorzej jest.
1 kwi 20:30
AdrianWrc: Może ktoś pomóc?
1 kwi 22:24
Zzzz:
Trapez wpisany w koło jest zawsze równoramienny, czyli kąt ADC = kąt BCD i kąt DAB=kąt CBA
Kąt CDA = kąt BCA + kąt ACD, czyli
kąt CDA= 60+ kąt ACD
180=60+kąt ACD + kąt ACD + kąt CAD
120= 3* kąt ACD (bo kąt ACD= kąt CAD)
kąt ACD=40
kąt ADC=60+40=100
kąt BCD=kąt ACD=100
kąt ABC=kąt BAD= (360− 2*100)/2=80
Tak to bym zrobił. (2 post to część obliczeń, których tu nie pisałem).
1 kwi 23:10
+-: Z czego wynika, że AD=DC jeżeli to był rysunek do zadania to OK, wtedy kąty
AOD=DOC=COB=80stopni (360−120)/3=80. Powstałe trzy trójkąty równoramienne AOD; DOC; COB o
wspólnym wierzchołku O posiadają przy podstawie kąty równe (180−80)/2=50stop. Z tego kąty przy
wierzchołkach D i C czworokąta wyniosą 2*50=100, a przy wierzchołkach A i B (180−120)/2+50=80
2 kwi 15:34
AdrianWrc: Dzięki
2 kwi 18:03