wyznacz ostatni wyraz ciągu
Adziu: Rozwiąż równania:
1+3+5+...+x=900
oraz
1 kwi 19:40
asdf: jedno jest a) drugie jest b), czy to razem?
1 kwi 19:45
asdf: a
1 = 1
r = 2
a
n= a
1 + (n − 1)(2)
a
n = 1 + 2n − 2
a
n = 2n − 1
1800 = 2n
2
900 = n
2
n = 30 lub n = −30, a z definicji jest: a
n ∊ N
+, to zostaje tylko n = 30
1 kwi 19:47
Adziu: dwa osobne zadania.
1 kwi 19:48
asdf: drugie to ciąg geom.
a
1 =2
a
2 = 1
| | 15 | | 1 − 12n | |
3 |
| = 2 * |
| |
| | 16 | | 1 − 12 | |
| | 1 − 12n | |
.................. = 2 * |
| || * (−0,5) |
| | −0,5 | |
| | 63 | | 1 | |
− |
| = 2(1 − |
| n) || : 2 |
| | 2 | | 2 | |
coś się pogubiłem
MOŻE KTOŚ POMÓC
1 kwi 19:53
asdf: o tu stoje
1 kwi 20:03
1 kwi 20:08
asdf: widać, że powinno być n = 6, tylko jak tego dowieść
1 kwi 20:11
1 kwi 20:19
MQ: Walnąłeś się w wyliczeniu: 1−12 w mianowniku:
To jest 12 a nie −12
1 kwi 20:24
MQ: Jak to poprawisz, to ostatecznie wychodzi:
(12)n=164 ⇒ n=6, jak przewidywałeś
1 kwi 20:31
1 kwi 20:32
asdf: | | 63 | |
więc |
| = 1 − 12n, to jak teraz reszte?  |
| | 32 | |
jaki ja głupi, że takiego prostego nie mogę zrobić
1 kwi 20:32
asdf: dobra dzięki mila
1 kwi 20:34
asdf: mq także
1 kwi 20:34
Adziu: Dzięki serdeczne, wiem już wszystko,pozdrawiam i życzę miłego wieczoru
1 kwi 20:51