Obwód okręgu o równaniu x^2 - 12x + y^2 + 8y = 0 jest równy ?
Olcia: Obwód okręgu o równaniu x
2 − 12x + y
2 + 8y = 0 jest równy ?
Proszę o rozwiązanie
1 kwi 19:39
asdf: x2 − 12x + y2 + 8y = 0
(x2 − 12x + 36) − 36 +(y2 + 8y + 16) − 16 = 0
(x − 6)2 + (y + 4)2 = 36 + 16
............................. = 52
52 = r2
r = √52
Obwód okręgu = πr2 ⇒ 52π
1 kwi 19:42
MQ: x2 − 12x + y2 + 8y = 0
x2 − 12x+ 36 + y2 + 8y +16 = 36+16
(x−6)2+(y+4)2=50
Masz równanie okręgu ⇒ r jak na dłoni ⇒ wzór na obwód chyba pamiętasz lub łatwo znajdziesz
1 kwi 19:44
MQ: Znowu się walnąłem −− tym razem w dodawaniu −− powinno być 52
1 kwi 19:45
Olcia: dziekuje bardzo
1 kwi 19:46
Mateusz:
asdf pomylił wzor i policzył pole zamiast obwodu zdarza sie
1 kwi 20:01
asdf: nom

powinno być 2
√52π ⇒ 4
√13π
1 kwi 20:04