Całki dla funkcji wielu ziennych, współrzędne biegunowe.
Maciaz: Stosując współrzędne biegunowe oblicz całkę.
Prosiłbym o szczegółowe wyjaśnienie − będę niesamowicie wdzięczny...
Obszar całkowania: x2+y2−2y≤0
∬(x2+y2)dxdy
Więc tak:
x=rcosφ
y=rsinφ
x2+y2=r2
J=r
J−jakobian
Obszar całkowania:
x2+(y−1)2≤1
Daje nam to koło o promieniu 1 i środku w punkcie (0,1).
Stąd:
0≤φ≤?
0≤r≤1
Jak wyznaczyc kąt φ, gdy mamy koło o środku w innym punkcie niż (0,0)?
Prosiłbym o pomoc.
1 kwi 19:29
Maciaz: Oczywiście mała pomyłka.
0≤φ≤2π
0≤r≤?
Chodzi o wyznaczenie promienia, który się zmienia. Pomyłka.
1 kwi 19:31
Maciaz: Czy może będzie to tak:
Przekształcone założenie:
x2+y2=2y
Stąd r2=2rcosφ
r=2cosφ jako górna granica?
1 kwi 19:37
Krzysiek: wstawiasz do obszaru całkowania x,y
i otrzymujesz: r(r−2sinφ)≤0
czyli: r∊[0,2sinφ]
1 kwi 19:38
Krzysiek: poza tym φ∊[0, π] bo przecież obszar jest tylko nad osią OX
1 kwi 19:46
Maciaz:

Aha, rozumiem...
A co w przypadku, gdy obszar całkowania będzie wyglądał tak:
x
2+y
2≤1
x≤y≤
√3x
x≥0
y≥0
Wygląda to mniej więcej tak jak na rysunku wyżej...
1 kwi 19:53
Maciaz: Tzn. że jak
obszar jest we wszystkich 4 cw to φ∊[0,2π]
nad/pod osią OX/OY φ∊[0,π]
?
Dla obszaru, którym jest pełne koło ^
1 kwi 19:58
Krzysiek: z równania koła mamy: r∊[0,1]
teraz:
y≥x
y=x
| | π | |
czyli: współczynnik przy x to1 zatem tgα=1 więc α= |
| (zatem pomiędzy osią OX a prosta y=x |
| | 4 | |
jest 45 stopni)
podobnie y=
√3x
1 kwi 19:58
Krzysiek: z tymi obszarami, to przecież zależy co gdzie mamy (w której ćwiartce) a nie co tam jest
(nieważne czy to koło)
więc zaczynami od dodatniej osi OX do osi (jak wstawisz kąt równy zero otrzymasz punkt (r,0) )
| | π | |
i np. kąt do dodatniej osi OY to 90 stopni czyli: |
| |
| | 2 | |
| | π | | 3π | |
zatem np. na lewo od osi OY jest to obszar: [ |
| , |
| ] |
| | 2 | | 2 | |
1 kwi 20:02
Maciaz: eh, że ja tego nie zauważyłem...
Dzięki wielkie
1 kwi 20:03