Dany jest trójkąt prostokątny ABC o kącie prostym przy wierzchołku C. Jeśli |AB|
Olcia: Dany jest trójkąt prostokątny ABC o kącie prostym przy wierzchołku C. Jeśli |AB| = 13 i |AC| =
12, to tangens najmniejszego kąta w tym trójkącie jest równy ?
Proszę o rozwiązanie
1 kwi 19:22
1 kwi 19:24
Olcia: a jak to rozpisac ?
1 kwi 19:24
asdf: | | 5 | |
masz rozmiary trójkąta: 5,12,13, są 2 kąty ostre, przy czym jeden ma tg = |
| , a drugi ma |
| | 12 | |
| | 12 | |
|
| . Znajdź odp  |
| | 5 | |
1 kwi 19:25
Eta:

|BC|
2= 13
2−12
2 ⇒ [BC|= .........
1 kwi 19:27
asdf: 
juz mozna rysować? długo czekałaś na wczytanie obrazka

?
1 kwi 19:28
asdf: | | |BC| | |
tg = |
| chyba powinno być  |
| | |CA| | |
1 kwi 19:29
Eta:
Wreszcie można

ale troszkę za długo się wgrywa .
1 kwi 19:30
Olcia: tak CA bo 12 musi byc na dole
1 kwi 19:31
Eta:
| | |BC| | |
No tak  tgα= |
| = |
| | |AC| | |
1 kwi 19:31
Olcia: no i wyszlo mi

dziekuje bardzo
1 kwi 19:33