Prawdopodobieństwo
Jinx: Prawdopodobieństwo − jedno krótkie zadanko
Ze zbioru cyfr {0,1,3,5,7,8} losujemy bez zwracania trzy cyfry i kolejność losowania tworzymy
liczbę trzycyfrową. Oblicz prawdopodobieństwo utworzenia liczby parzystej.
1 kwi 19:12
asdf: | | 1 | |
odp to |
|  jak tak to zaraz rozpisze  |
| | 36 | |
1 kwi 19:22
MQ: Liczba parzysta musi się kończyć cyfrą parzystą, więc, w twoim przypadku musi się kończyć 8, bo
to tylko jedna cyfra parzysta.
Trzy cyfry z 6 możesz wybrać na 6*5*4 sposoby
Dwie pierwsze cyfry z 5 (bo 8 musisz wybrać na końcu) możesz wybrać na 5*4 sposoby
Prawdopodobieństwo:
1 kwi 19:27
MQ: Ups! Źle podałem, bo masz jeszcze 0
Wszystkie: 5*5*4, bo zero nie może być na początku
Dwie pierwsze: 4*3
Ostatnia: na 2 sposoby
1 kwi 19:30
asdf: MQ, dlaczego Ω = 120, a nie 6!?
1 kwi 19:33
MQ: Ups! Znowu źle −− musisz mieć zapas na ostatnią parzystą −− Moje (tzn.
MQ są
złe −−
za szybka rączka
1 kwi 19:33
asdf: Ω = 100, pomyłka
1 kwi 19:33
MQ: @asdf to ma być liczba trzycyfrowa, nie 6.
Poza tym na początku nie może być 0, bo będzie 5−cyfrowa
1 kwi 19:35
asdf: możliwości:
setki − 1,3,5,7,8
dziesiątki − 1,3,5,7
jedności − 0
1 kwi 19:35
asdf: aha.. już rozumiem

dzięki
1 kwi 19:36
Jinx: również dzięki wielkie !
1 kwi 19:57
MQ: Teraz będzie dobrze:
Wszystkich sposobów jest: 5*5*4, bo na początku nie można wybrać 0
Ω=5*5*4=100
Teraz przypadki nas interesujące:
Rozbijamy na 2 przypadki:
a) na końcu 8, to dwie pierwsze cyfry wybieramy na 4*4 sposoby, bo na początku nie może być 0
b) na koncu 0, to dwie pierwsze cyfry wybieramy na 5*4 sposoby
Stąd
A=4*4+5*4=9*4=45
P=45/100=0,45
1 kwi 20:04