prosze o pomoc.
blue: Suma pewnej liczby większej od 1 i jej odwrotności jest równa 6. Znajdź tę liczbę
1 kwi 18:56
ola: a + 1a = 6 / *a
a2 +1 = 6a
a2 − 6a + 1 = 0
1 kwi 19:05
ola: teraz liczysz z delty więc
Δ=36 − 4 = 32
√Δ = √32 = 4 √2
a1 = (6 − 4√2) / 2
a2 = ( 6 + 4√2) / 2
1 kwi 19:06
Eta:
a −−− szukana liczba, a>1
a
2−6a+1=0 Δ= 32
√Δ= 4
√2
a= 3+2
√2 >1 lub a= 3−2
√2 <1
odp: a= 3+2
√2
1 kwi 19:07
ola: wiadomo ze a > 1 więc a1 nie może być
więc odp to a2
czyli a = ( 6 + 4√2) / 2
1 kwi 19:07
ola: czyli a = 3 + 2√2
1 kwi 19:07
Eta:
1 kwi 19:08
asdf: założenie a > 1
a
2 + 1 = 6a
a
2 − 6a + 1 = 0
Δ = 32
| | 6 − 4√2 | |
x1 = |
| = 3 − 2√2 << 2√2 < 3 oraz 3 − 2√2 < 1, więc odpada |
| | 2 | |
x
1 = 3 + 2
√2, też jest dodatnie i jest > 1
1 kwi 19:09
asdf: ile odp sie posypalo w 4 min
1 kwi 19:09
ola: @asdf, pozdro
1 kwi 19:13
blue: dzieki, nie wiedzialam jak ulozyc rownanie
1 kwi 19:15