Ciąg arytmetyczny - oblicz wartość wyrażenia
mario33: Oblicz wartość wyrażenia:
2+5+8+11....+146+1492
Wiem, że wzór na sume poczatkowych wyrazow w ciagu arytmetycznym to: Sn=
a1+an2*n
Różnica r=3
a1=2
I co dalej
1 kwi 18:39
MQ: Musisz wyliczyć, jakie masz n.
Wyliczysz to z tego, że masz a1 i wiesz, że an=149
1 kwi 18:42
Basia:
an = a1+(n−1)*r
149 = 2+(n−1)*3
149 = 2 +3n − 3
3n = 150
n = 50
czyli w liczniku jest S50
1 kwi 18:42
mario33: Sn=a1+an2*n
Sn=2+1492*50
Sn=1512*50=3775
3775151=25
Dobrze?
1 kwi 19:07
Basia:
a dlaczego dzielisz przez 151 ?
1 kwi 19:14