Rozwiąż równania... Proszę o pomoc ;)
Waretta: Rozwiąż równania:
a. (x−4)
3(2x+5)
10(x
2−3)
5=0
b.x
3−2x
2−9x+18=0
c.x
3−6x
2+8x=0
d.x
10=25x
8
Z góry dzięki za pomoc!
1 kwi 18:39
ola: a) x = 4 − III krotny pierwiastek lub
2x+5 =0 => 2x = −5 => x=−2,5 − 10krotny pierwiastek
x2 − 3=0 => x2=3 => x=√3 − 5 krotny pierwiastek
1 kwi 18:44
ola: b) x2 (x−2) −9(x−2) = 0
(x2−9) (x −2) =0
(x−3)(x+3)(x−2) =0
x=3 v x=−3 v x =2
1 kwi 18:45
Waretta: I tylko tyle? Heh a ja się tak głowiłam
1 kwi 18:46
ola: c) x(x2−6x +8) = 0
to co w nawiasie liczysz z delty więc
Δ=36 − 4*8 = 4 √Δ = 2
x1 = (6−2)/2 =2
x2 = (6+2)/2=4
Zatem
x=0 v x=2 v x=4
1 kwi 18:47
Waretta: To "a" wydawało się takie przerażające..
1 kwi 18:47
Waretta: Jeśli możesz jeszcze w "d" pomóc
1 kwi 18:48
ola: d) x10 − 25x8 = 0
x8 (x2 −25) = 0
x8 (x−5)(x+5) =0
x=0 v x =5 v x=−5
1 kwi 18:49
ola: zrozumiałaś o co chodzi ?
1 kwi 18:49
asdf: x10 = 25x8
x10 − 25x8 = 0
x8(x2 − 25) = 0
x8(x − 5)(x + 5) = 0
ODP: x ∊ {−5,0,5}
1 kwi 18:50
Waretta: mam jeszcze trochę
przykładów tego typu dokładnie 12 .. więc będę wiedziała jak się za resztę wziąść
1 kwi 18:50
Waretta: mam jeszcze 1 zadanie
1 kwi 18:51
Waretta: a mianowicie:
Liczby −2 i 3 są rozwiązaniami równania x3−ax2+bx−6=0. Wyznacz wartości a i b.
1 kwi 18:52
ola: @asdf, byłam minutkę szybsza
1 kwi 18:53
ola: W(−2) = 0
W (3) = 0 z tego wyjdź
1 kwi 18:53
ola: wiesz jak ?
1 kwi 18:53
asdf: @ola oj tam oj tam
1 kwi 18:53
ola: W(−2) = 0
(−2)3 − a * (−2)2 +b * (−2) −6 = 0
−8 + 4a −2b −6 = 0
4a−2b=14
1 kwi 18:54
ola: w ten sam sposób rozpiszesz W(3) i dostaniesz układ 2 równań z 2 niewiadomymi
1 kwi 18:55
Waretta: hmm... no nie bardzo.. orientuje się z tym podstawieniem x ..ale poźniej nie wiem jak to
zrobic...
1 kwi 18:56
ola: W(3) = 0
33 − a * 32 + b * 3 − 6 = 0
27 −9a +3b −6 =0
3b − 9a = −21
1 kwi 18:58
ola: dotąd rozumiesz?
1 kwi 18:58
asdf: w(x) = x3 − ax2 + bx − 6
w(−2) = 0
(−2)3 − a(−2)2 + b(−2) − 6 = 0
−8 − 4a − 2b − 6 = 0
w(3) = 0
27 − 9a + 3b − 6 = 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−8 − 4a − 2b − 6 = 0 ⇒ −4a − 2b = 14 ⇒ −2a − b = 7 ⇒ −b = 7 − 2a ⇒ b = 2a − 7
27 − 9a + 3(2a − 7) − 6 = 0
27 − 9a + 6a − 21 − 6 = 0
15a = 0, a = 0
b = 2a − 7 ⇔ b = − 7
zgadza się z odp?
1 kwi 18:58
Waretta: tak
1 kwi 18:58
ola: teraz masz układ 2 równań z 2 niewiadomymi a i b
4a − 2b = 14
3b − 9a = −21
z pierwszego wyprowadzam, że 2b = 4a −14 zatem b = 2a −7
i wstawiam to do drugiego rownania
3 (2a−7) − 9a = −21
6a − 21 − 9a = −21
−3a = 0
a =0
1 kwi 19:00
asdf: to teraz inny zrób sama
1 kwi 19:00
ola: ee nie zdążyłam
1 kwi 19:00
Waretta: jesteście boskie(scy)
1 kwi 19:00
Waretta: spoko, ale nie jestem taka szybka jak wy

.
będę się starała..
1 kwi 19:02
ola: niektórzy kochają matmę
1 kwi 19:02
Waretta: liczy −2 i 1 −−−−−//−−−−−− w(x)=x3+ax2−bx−10=0
w(−2)=−8+4a+2b−10=0
w(−1)=−1+a+b−10=0
b=9−2a
−1+a+9−2a−10=0
a=2
b=5
1 kwi 19:08
Waretta: liczby*
Dobrze?
1 kwi 19:08
asdf: tak
1 kwi 19:11
Waretta:
1 kwi 19:13
Waretta: Jeszcze raz dzięki
1 kwi 19:13