Uzasadnij, że dla dowolnego m ∊ R, wykresy funkcji f(x) = U{2x + 1}{x - 2} oraz
Marlena: | | 2x + 1 | |
Uzasadnij, że dla dowolnego m ∊ R, wykresy funkcji f(x) = |
| oraz g(x) = m2x + 1 |
| | x − 2 | |
mają co najmniej jeden punkt wspólny. Wyznacz współrzędne punktów wspólnych tych funkcji dla m
=
√2.
Basia:
2x+1 = (x−2)(m
2x+1)
2x+1 = m
2x
2+x−2m
2x−2
m
2x
2 −(2m
2+1)x −3 = 0
Δ=4(m
2+1)
2 − 4*m
2*(−3)
Δ= 4*[ m
4+2m
2+1 + 3m
2 ]
Δ= 4*[ m
4 + 5m
2 + 1 ] > 0 dla każdego m∊R
czyli zawsze są dwa punkty wspólne
dla m =
√2
masz równanie
2x
2 − 5x − 3 = 0
i Δ = 25 − 4*2*(−3) = 25+24 = 49
policz x
1 i x
2
i odpowiadające im y
1 i y
2