matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciągi
TMK:
2+4+6+...+2n
Wyraz ogólny ciągu (a
n
) dany jest wzorem a
n
=
, n≥1
3n
a)Wykaż, że ciąg jest arytmetyczny b)Wyznacz takie dwa kolejne wyrazy tego ciągu, aby różnica ich sześcianów wynosiła
19
27
1 kwi 18:36
Basia:
przekształć licznik
n(n+1)
L = 2(1+2+3+....+n) = 2*
= n(n+1)
2
n(n+1)
n+1
a
n
=
=
3n
3
dalej już łatwo
1 kwi 18:49