wyznacz m,
Zośka: wyznacz m, jeśli przedział (0;4) jest rozwiązaniem podanej nierówności
1 kwi 18:28
m.: | | 4 | | mx | |
a) |
| − |
| >0 bo przenosisz m na drugą stronę |
| | x | | x | |
| 4−mx | |
| >0 mnożysz razy x2 bo nie wiesz czy x jest ujemne czy dodatnie |
| x | |
i otrzymujesz x(4−mx)>0
x=0 lub 4−mx=0
−mx=−4
mx=4 i teraz skoro wiesz jakie są brzegi to zauważasz że m=1
analog. b i c
1 kwi 18:37
Basia:
ad.(c)
[ x<0 i 1−m
2x<0 ] lub [ x>0 i 1−m
2x>0 ]
[ x<0 i −m
2x < −1 ] lub [x>0 i −m
2x>−1]
dla m=0
[ x<0 i 0<−1] lub [x>0 i 0>−1] ⇔ x>0
nie jest to więc żądany przedział
dla m≠0
| | 1 | | 1 | | 1 | |
[x<0 i x> |
| ] lub [x>0 i x< |
| ] ⇔ x∊(0, |
| ) |
| | m2 | | m2 | | m2 | |
musi więc być
1 = 4m
2
4m
2−1=0
(2m−1)(2m+1)=0
m=12 lub m= −12
pozostałe rozwiąż sama; metoda ta sama, ale są prostsze
1 kwi 18:38
m.: poprawka do a
masz x(4−mx)>0
czyli −x(mx−4)>0
bo ta funkcja jest ujemna czyli parabola w dół
no i mx=4 czyli m=1
1 kwi 18:40