matematykaszkolna.pl
nie wiem jak :/ Kasia: stosunek pol powierzchni dwoch kul jest rowny 1/4 .a) oblicz stosunek dlugosc tych promieni b) oblicz objetosc drugiej kuli jezeli promien jednej z nich jest rowny 5. ( i dlugosc tego promienia tez jest do podpunktu a )
1 kwi 18:27
MQ: Jeżeli stosunek wymiarów liniowych (np. promieni, średnic, boków itp.) jest równy k, to stosunek wymiarów powierzchniowych jest k2 U ciebie stosunek powierzchni jest 1/4 więc stosunek promieni będzie 1/4
1 kwi 18:34
Kasia: dziękuję, a jak policzyć objętośc tej drugiej kuli ?bo z tego jestem tępa a jutro mam zaliczenie ....
1 kwi 18:37
MQ: Obliczasz promień drugiej kuli z wyliczonej proporcji promieni, a potem ze wzoru na objętość kuli.
1 kwi 18:40
Kasia: czyli jak ?
1 kwi 18:41
MQ: r1/r2=k ⇒r1=k*r2 Vkuli=43πr3
1 kwi 18:44
Kasia: i dalej nie wiem o co chodzi
1 kwi 19:02
MQ: Jejku! stosunek pól masz k2=1/4 więc stosunek promieni masz k=1/4=1/2 czyli jeden promień jest dwa razy większy niż drugi Jeden z promieni masz równy 5 to drugi będzie albo 10, albo 5/2=2,5 −− nie wiem ile, bo nie podałaś, który z promieni ma być większy. Jak masz promień drugi, to sobie już policz objętość kuli ze wzoru, który ci podałem.
1 kwi 19:07