wektro
Klaudiaaaaa: wektor AB , gdzie A= (1,0) ma długość 5. Punkt B leży na prostej y=2x. Jakie współrzędne ma ten
punkt?
1 kwi 18:23
MQ: AB=√(xa−xb)2+(ya−yb)2
AB=√(1−xb)2+(0−yb)2
5=√(1−xb)2+(0−yb)2
a ponieważ B lezy na prostej y=2x, więc yb=2xb
stąd:
5=√(1−xb)2+(0−2xb)2
Stąd wyliczasz xb, a potem z równania prostej yb
1 kwi 18:30
Klaudiaaaaa: a nie ma byc przypadkiem xb− xa i yb− ya
1 kwi 18:35
pigor: ...lub np. tak :
współrzędne szukanego punktu, to punkty przecięcia się danej prostej
(*) y=2x
z ...

okręgiem
(x−1)2+(y−0)2=52 , czyli
(x−1)2+(2x)2=25 ⇔
⇔ x
2−2x+1+4x
2−25=0 ⇔ 5x
2−2x−24=0 ⇔ 5x
2−20−2x−4=0 ⇔ 5(x
2−4)−2(x+2)=0 ⇔
(x+2)(5x−5−2)=0 ⇔ x= −2 lub x=
75 , zatem stąd i z
(*)
(x,y)=(−2,−4) lub
(x,y)=(75, 145) − szukane
punkty B . ...
1 kwi 19:59
MQ: @Klaudiaaaa −− nie ma znaczenia, bo i tak masz to w kwadracie.
1 kwi 20:08