matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciąg geometryczny
Maniek:
Suma n początkowych wyrazów ciągu geometrycznego (a
n
) wyraża się wzorem S
n
=2(4
n
− 3). Wyznacz pierwszy wyraz ciągu oraz iloraz ciągu.
1 kwi 18:22
Święty:
a
1
=S
1
a
2
=S
2
−a
1
a
2
q=
a
1
1 kwi 18:25
Maniek:
dzięki
1 kwi 18:27