pomocy
Tomek: dane są punkty: A=(1,4), B=(3,2) i C=(2, −1). napisz równanie prostej równoległej do prostej
ABi przechodzącej przez punkt C
1 kwi 18:21
m.: więc
A(1,4)
B(3,2)
tworzysz układ równań i podstawiasz do równania y=ax+b:
i wychodzi 4=a+b i 2=3a+b i odejmujesz stronami
wychodzi 2=−2a ⇒a=−1, b=5 czyli y=−x+5
czyli współczynnik przy x musi wynosić −1 prostej równoległej
czyli do równania y=−x+b podstawiasz punkt C(2,−1)
i otrzymujesz b=1
więc y=−x+1
pozdrawiam!
1 kwi 18:31
Eta:
Wyznaczam wsp. kierunkowy prostej AB
| | yB−yA | |
aAB= |
| =.... =−1 |
| | xB−xA | |
To prosta k II pr AB i przechodząca przez C ma równanie
k: y= −1(x−x
C)+y
C ⇒ k: y= −x+1
1 kwi 18:36
Tomek: DZIĘKI
1 kwi 18:37
Eta:
1 kwi 18:39