matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Udowodnij tożsamość trygonometryczną.
Paweł:
Udowodnij tożsamość trygonometryczną.
π
sinx −
√
3
cosx = −2cos(x +
)
6
1 kwi 18:03
Eta:
Ze wzoru cosα*cosβ −sinα*sinβ= cos(α+β)
1
√
3
π
π
L= 2(
*sinx−
*cosx) = 2(sin
*sinx−cos
*cosx)=
2
2
6
6
π
π
π
= −2(cos
*cosx−sin
*sinx)= −2 cos(x+
)
6
6
6
L=P
1 kwi 18:11