Rozłóż wielomian na x^3 - 2x^2 - 4x + 8 na czynniki.
Emilka: Rozłóż wielomian na x3 − 2x2 − 4x + 8 na czynniki.
1 kwi 17:37
karo: x2 (x−2) −4 (x−2) = (x2−4)(x−2)
x=2 v x−2
1 kwi 19:28
Jacol S: x3−2x2−4x+8=(x3−2x2)−(4x−8)=x2(x−2)−4(x−2)=(x2−4)*(x−2)
1 kwi 19:30
asdf: karo, zadanie jest rozłoż wielomian na czynniki, więc chyba powinno być tak ostatecznie:
(x − 2)2(x + 2)
1 kwi 19:31
cukierek30: Rozłóż wielomian na czynniki W(x)=x3−x2−9x=9.
2 kwi 10:09
Jacol S: (x3−x2)−(9x−9)=x2(x−1)−9(x−1)=(x2−9)(x−1)=(x−3)(x+3)(x−1)
2 kwi 14:37