Trygonometria.
Monika: Po uproszczeniu wyrażenia sin α − sin α * cos2α otrzymujemy...
Wie ktoś jak to zrobić?
1 kwi 17:37
Basia:
= sinα(1−cos2α)
dalej walcz sama (jedynka trygonometryczna)
1 kwi 18:54
rumpek:
sinx − sinx * cos2x = sinx − sinx * (1 − sin2x) = sinx − sinx + sin3x = sin3x
1 kwi 18:57
Monika: A gdzie zniknął cos? Nie rozumiem, może ktoś wytłumaczy łopatologicznie?
1 kwi 21:51
marikka: cos2x = 1 − sin2x ze wzoru na jedynkę trygonometryczną
1 kwi 21:53
Monika: Dzięki jesteś boska.
1 kwi 21:58