ciagi geomeryczne
Mslgorzatka: Oblicz a1 , q , podaj wzór ciągu geometrycznego (an) oraz oblicz S10 wiedząc, że a2 =36 ,
a5 =4 i jedna druga
1 kwi 17:20
Jacol S: jeżeli a2=36, to a3=a2*q
zatem: a4=a3*q=(a2*q)*q=a2*q2
więc a5=a4*q=(a2*q2)*q=a2*q3
jeżeli a2=36, a a5=4,5, to 4,3=36*q3
to q3=4,5/36, zatem q=3√4,5/36, to q=0,5
jeżeli drugi element ciągu a2=36 i q=0,5,
to a2=a1*q, zatem a1=a2/q, czyli a1=36/0,5, to a1=72
Wzór ciągu:
an=an−1*0,5
1 kwi 19:55
Jacol S: Wzór ciągu, uwzlędniając pierwszy wyraz a1=72 okręlimy wzorem: an=72*(0,5)n−1
1 kwi 20:04
stasiu: Q3−5Q2−36=0
8 sty 23:10