wykaż, że ciąg a_(n)=2/3 * 2^(2n+1) jest ciągiem geometrycznym.
Mslgorzatka: wykaż, że ciąg a(n)=2/3 * 2(2n+1) jest ciągiem geometrycznym.
1 kwi 17:00
Jacol S: oblicz pierwszy wyraz ciągu: a1=2/3*22+1=2/3*23=16/3
drugi wyraz ciągu a2=2/3*24+1=2/3*25=64/3
trzeci wyraz ciągu a3=2/3*26+1=2/3*27=256/3
q=a2/a1, to q=64/3/(16/3)=64/3*(3/16)=4
sprawdźmy, czy ta zależność występuje pomiędzy drugim i trzecim elementem:
q=a3/a2, to q=256/3/(64/3)=256/3*(3/64)=4
Zatem ciąg an=2/3*22n+1 jest ciągiem geometrycznym
1 kwi 20:13