bardzo prosze o rozwiązanie
macieks: 1. Wyznacz ciąg mając dane: a8+a13=37, a9−a6=9. Ile wyrazów nalezy dodać, aby suma była
równa 279.
2. Rozwiąż 2+7+12+...+x=245.
3. Wyznacz a1 i r ciągu, którego n początkowycz wyrazów wyraża się wzorem Sn=n2−4N
1 kwi 16:41
Przewiduje pokój: 1.
a
8 + a
13 = 37
a
9 − a
6 = 9
z drugiego równania :
a
9 − a
6 = 3r = 9 ⇒ r = 3
a
1 + 7r + a
1 + 12r = 37
2a
1 + 21 + 36 = 37
2a
1 = −20
a
1 = −10
a
n = 3n − 13
558 = 3n
2 − 23n
3n
2 − 23n − 558 = 0
Δ = 529 + 6696 = 7225
√Δ = 85
n
2 sprzeczne
1 kwi 16:53
Przewiduje pokój: 2+7+12+...+x = 245
x = a
n
2 + 7 + 12 + .. + a
n = 245
a
1 = 2
r = 5
zatem
a
n = 5n − 3
490 = 5n
2 − n
5n
2 − n − 490 = 0
Δ = 1 + 9800 = 9801
√Δ = 99
n
2 sprzeczne
a
10 = 50 − 3 = 47 = x
1 kwi 16:55
Przewiduje pokój: Sn = n2 − 4n
S1 = a1 = 1 − 4 = −3
S2 = a1 + a2 = 4 − 8 = −4
−3 + a2 = −4
a2 = −1
a2 − a1 = r = 2
1 kwi 16:57