hno3: Prosilbym o wytlumaczenie tego zadania:
tg43stopni x tg44stopni x tg45stopni x tg46stopni x tg47stopni = tg(43 + 44 + 45 + 46 +
47)=
= tg225stopni = 1
a dokladniej to chodzi mi o fragment tg(43 + 44 + 45 + 46 + 47) <- dlaczego wolno mi tak
przed nawias wyciagnac ?
12 maj 20:39
Jakub: Nie wolno przed nawias wyciągać

nie wiem skąd masz to rozwiązanie, ale jest źle
to się robi tak
tg43 * tg44 * tg45 * tg46 * tg 47 =
tg43 * tg44 * tg45 * tg(90-44) * tg(90-43) =
tg43 * tg44 * tg45 * ctg44 * ctg43 =
tg43*ctg43 * tg44*ctg44 * tg45=
1*1*tg45 = 1
o wynik ten sam

ale twój sposób błędny
12 maj 21:33
hno3: No własnie to nie był mój sposób.
Kumpel stwierdził, że tak można, a po moim pytaniu widać, że coś mi nie pasowało
12 maj 22:10
hno3: Oczywiście serdecznie dziękuje.
12 maj 22:11