geometria płaska pomocy,
biskit: pomocy. Dany jest prostokątny trójkąt ABC, w którym /∡ACB/ = 90 stopni
a) punkt D należy do prostej AB i spełnione są warunki : /AB/ + /BD/ = /AD/ i /BD/ = /BC/
Oblicz długośc odcinka CD, wiedząc że /BC/ =a i /AC/ = b
b) Oblicz sinusy kątów ostrych w trójkącie ABC, wiedząc żę długości jego boków sa trezma
kolejnymi wyrazami pewnego ciągu geometrycznego.
c) dwusieczna kąta ABC i dwusieczna kąta do niego przyległego przecinają prostą AC odpowiednio
w punktach E i F. Oblicz długośc odcinka EF, wiedząc ze /AB/ = c i /BC/ = a
1 kwi 16:01
lulu: pomóżcie

pliss
2 kwi 13:31
Artur z miasta Neptuna:

a)
∡CBD + ∡CBA = 180 ⇔ ∡CBD = 180 − ∡CBA
z tw. Pitagorasa: AB =
√a2 + b2
z tw. cosinusów:
CD
2 = a
2 + a
2 − 2a
2cos ∡CBD = 2a
2 − 2a
2cos (180 − ∡CBA) = 2a
2 + 2a
2 cos ∡CBA =
może coś przekształcisz jeszcze .... wyznacz CD
2 kwi 13:48
biskit: a z kąd się wziął ten ostatni wynik
2 kwi 13:58
Artur z miasta Neptuna:
| | BC | | a | |
cos CBA = |
| = |
| ... więc tam w ułamku powinno być bez 'kwadrata' w |
| | AB | | √a2+b2 | |
liczniku
2 kwi 14:02
biskit: | | 2a | |
wynik jest taki: /CD/= a√2+ |
| |
| | √a2+b2 | |
2 kwi 14:07
biskit: ale nie rozumiem jak się pozbyli tych 2a2 + 2a2....
2 kwi 14:08
biskit: ok juz wiem

a z podpunktem b pomożesz?
2 kwi 14:09
biskit: w tym podpunkcie c trzeba postepowac podobnie jak w a

?
2 kwi 14:46