matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkja
Kaśka :
a
Do wykresu funckji f(x) =
− 6 nalezy punkt P=(−1,4). Wyznacz miejsce zerowe funkcji f.
x
1 kwi 15:45
Damian :
P(−1,4)
a
4=
− 6
−1
a
10 =
−1
−10
a= −10 ⇔ y =
−6
x
−10
−6 = 0
x
−10 − 6x
= 0 D: x ≠ 0
x
−6x = 10 /: (−6)
−10
x =
6
−5
x =
3
1 kwi 16:09