?:)
Lidka: Sporządź wykres funkcji.
A)f(x)=−2
b)f(x)=x2
1 kwi 15:41
Lidka: nie chodzi mi o to zeby ktos rysowal ten wykres tylko o to by wytlumaczyc mi jak stworzyc w
takich wypadkach tabelke ...
1 kwi 15:44
konrad: a) to jest funkcja stała, czyli rysujesz prostą przechodzącą przez −2 na osi Y
b) weź sobie np −2,−1,0,1,2
1 kwi 15:46
Lidka: a) to jest funkcja stała, czyli rysujesz prostą przechodzącą przez −2 na osi Y
Czyli funkcja stała charakteryzuje się tym,że f(x)jest jakąś określoną liczbą ? i tak ją
rozpoznajemy?
1 kwi 15:55
asdf: f(x) = − 2
y = −2
y =
ax
+ b < wyraz ogólny
−2 < wyraz wolny, czyli b. b określa przecięcie się z osią OY. Wartość a = 0
y =
0x
−2, czyli y = −2
Wartość a to współczynnik kierunkowy, określa monotoniczność funkcji, czyli kierunek w który
idzie(w dół, górę, nie zmienia kierunku (patrzy się od lewej strony), jeżeli a = 0 funkcja
jest stała, jezeli a > 0, czyli funkcja rośnie, jeżeli a < 0 to funkcja maleje
1 kwi 16:01
Lidka: Dziękuje !
1 kwi 16:04
Lidka: | | 1 | |
a jeśli mam ,że f(x)=− |
| x2 to po prostu podstawiam sobie liczby np.−1,2,0,4 za x i |
| | 2 | |
liczę,.tak?
1 kwi 16:06
Lidka: | | 1 | |
a jeśli mam ,że f(x)=− |
| x2 to po prostu podstawiam sobie liczby np.−1,2,0,4 za x i |
| | 2 | |
liczę,.tak?
1 kwi 16:10