y
chomiczek: 
POMOCY! 4sin
2x−2sinx*cosx+3cos
2x=4

:( rozwiąż w przedziale <0;2π>
1 kwi 15:33
zuzia: ma ktoś jakiś pomysł? Nie wiem co zrobić z tym sin razy cos:(
1 kwi 15:44
Przewiduje pokój: 4sin2x = 4 − 4cos2x
teraz rób.
1 kwi 16:04
chomiczek: jak Ty to zrobiłeś?
1 kwi 16:10
Przewiduje pokój: przecież to oczywista zależność. Wynika bezpośrednio z jedynki trygonometrycznej.
1 kwi 16:12
chomiczek: a gdzie Ci się podziało −2sinx*cosx?
1 kwi 16:18
Przewiduje pokój: tzn ja ci podałem taką własność do podstawienia. Teraz podstawisz to do twojego równania i
wszystko ładnie wyjdzie.
1 kwi 16:20
chomiczek: no właśnie nie bardzo:(
1 kwi 16:21
Przewiduje pokój: czemu nie za bardzo?
1 kwi 16:22
chomiczek: −cos2x−2sinxcosx=0 co dalej? cos przed nawias?
1 kwi 16:22
chomiczek: cosx(−cosx−2sin) = 0 a wiec cosx=0(tu sie zgadzam) lub −cosx−2sinx=0

1 kwi 16:23
Przewiduje pokój: cos2x + 2sinxcosx = 0
cosx(cosx + 2sinx) = 0
1 kwi 16:23
chomiczek: no ale cosx+2sinx=0 jest na pewno zle!
1 kwi 16:28
Przewiduje pokój: a to czemu?
1 kwi 16:39
chomiczek: eh:(
1 kwi 16:39