funkcja liniowa
ada: napisz wzór funkcji liniowej której wykres jest równoległy do wykresu y = 3 i przechodzi przez
punkt A(4, −1 )
mógłby ktoś to rozpisać? z góry bardzo dziękuje
1 kwi 14:43
maddhew: Ogólna postać funkcji liniowej to y=ax+b
Mamy y=3, czyli a=0, b=3
Aby dwie proste były równoległe, ich współczynniki kierunkowe (a), muszą być takie same.
Czyli nasza prosta będzie miała a=0. Przechodzi przez punkt A(4,−1), czyli y=−1
1 kwi 14:46
ada: oooo dziękuję, na reszcie ktoś umiał po ludzku to wytłumaczyć
1 kwi 14:49