matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równanie
Bartek:
5x
3
−3x
2
+10x−6=0 Proszę o pełne rozwiązanie
1 kwi 14:36
maddhew:
5x
3
+10x−3x
2
−6=0 ⇔ 5x(x
2
+2)−3(x
2
+2)=0 ⇔ (5x−3)(x
2
+2)=0 ⇔ 5(x−
3
5
)(x
2
+2)=0 ⇔ x=
3
5
1 kwi 14:40