funkcja kwadratowa pomocy/...
Patii: wyznacz wszystkie wartości współczynnika b, dla których funkcja ma dokładnie jedno miejsce
zerowe.
Proszę o pomoc.
a) f(x)=x2+bx+3
b)f(x)=x2 +bx−4
c)f(x)= 2x2+bx
1 kwi 14:28
maddhew: Δ=0
1 kwi 14:42
mika: a) Δ=0
Δ=b2−4ac
Δ=b2−4*1*3
Δ=b2−12
−b2=−12 /*(−1)
b2=12 √
b≈ 3,46
b może być równa 3,46 lub −3,46
resztę przykładów zrób na wzór pierwszego
3 kwi 18:54
mika: a) Δ=0
Δ=b2−4ac
Δ=b2−4*1*3
Δ=b2−12
−b2=−12 /*(−1)
b2=12 √
b≈ 3,46
b może być równa 3,46 lub −3,46
resztę przykładów zrób na wzór pierwszego
3 kwi 18:55