geometria analityczna
Wiola: zad1.
wyznacz współrzędne punktu przecięcia prostych o równaniach 3x+7y−15=0 i 3x−2y−15=0
zad.2
wyznacz współrzędne punktu przecięcia przekątnych czworokąta o wierzchołkach A=(0,−4),
B=(5,−1),C=(1,4) i D=(−3,−1)
proszę o pomoc
maddhew: zad.1
Jak obliczysz z tego y, to podstaw sobie potem do którejkolwiek prostej i oblicz x. x,y to
twoje współrzędne.
Zad.2
|AC| i |BD| są przekątnymi, więc najpierw wyznacz sobie równania prostych tych przekątnych, a
następnie zrób tak, jak w zad.1