Ciągi arytmetyczne i geometryczne
Adam: 1. Liczby x−1, 2x, x+3 są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego. Oblicz x. Wyznacz ten ciag.
(x obliczyłem, bo to z wzoru, ale nie było mnie na tych tematach i nie wiem o co chodzi z
wyznaczeniem ciągu)
2. Liczby 2x, 30, 18x są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego. Oblicz wszystkie wartości x
oraz wyznacz ten ciąg. ( I tutaj mam ten sam problem)
3. Dla ciągu geometrycznego wyznacz b1, jeżeli q = 5, b7 = 125
1 kwi 13:55
Dagmara: 1. z wzoru tak jak obliczyłeś x=1
x−1 = a
1 z tego wynika że a
1 = 0
2x=a
2 a
2 = 2
x+3=a
3 a
3 = 4
Bo są to kolejne wyrazu ciągu
2. Tak samo. Znajdujesz x, podstawiasz i gotowe
3. wzór a
n = a
1 razy q
n−1
czyli b
7 = b
1 razy q
6
125=b
1 razy 5
6 125 = 5
3
5
3 = b
1 razy 5
6 / : 5
6
b
1 = 5
3 : 5
6
b
1 = 5
−3
1 kwi 14:22
Adam: Dzięki.
1 kwi 14:39
cukierek30: W ciągu arytmetycznym dane są; a3=5;a6=20. Wyznacz pierwszy wyraz i iloraz tego ciągu.
2 kwi 09:59
cukierek30: Wyznacz taką liczbę x aby ciąg (4,x,9) był ciągiem geometrycznym.
2 kwi 10:01
cukierek30: Wciągu arytmetycznym dane są a3=5;a6=20 .Wyznacz sumę trzydziestu początkowych wyrazów tego
ciągu.
2 kwi 10:03
cukierek30: Znajdz taką liczbe X ,że ciąg(a2;a4,x) jest ciągiem arytmetycznym.
2 kwi 10:05
cukierek30: W ciągu arytmetycznym a3=−5,a5=3.Oblicz różnicę tego ciągu.
2 kwi 10:06