równianie stycznej pomoccccy!!!!
Kasia: Cześć
potrzebuje pomocy. Mam podane dane liczbowe pomiarów: czas i temperatura. i na ich podstawie
musze narysować wykres, a następnie narysować styczną do wykresu. Równanie wykresu funkcji
wyszło mi y = 0,00000000006x
6 − 0,00000002x
5 + 0,000002x
4 − 0,0001x
3 + 0,0031x
2 + 0,2554x
+ 165,16. Jak się zabrać za tą styczną

? ma ona być styczna do wykresu w punkcie y=190
1 kwi 13:45
Kasia: ktoooś mi pomoże prosze


?
1 kwi 13:55
Kasia:
1 kwi 14:44
1 kwi 18:23
MQ: W punkcie y czy w punkcie x
1 kwi 18:25
Kasia: w punkcie x, ale mam podany y=190
1 kwi 18:33
MQ: No to musisz najpierw sprawdzić, dla jakiego x dostaniesz y=190, a potem obliczyć wartość
pochodnej twojej funkcji w tym punkcie x. Ta pochodna da ci wsp. kierunkowy stycznej, a z
wartości y=190 wyliczysz wyraz wolny.
1 kwi 18:38
Kasia: okej tylko dla potęgi 6 to mi troche zajmie czasu, aż znajde ten x. czy jest jakiś program,
który mógłby to za mnie policzyć?
1 kwi 18:48
MQ: Najprościej w Excelu wykorzystaj narzędzie "Szukaj wyniku"
1 kwi 18:50
MQ: Mi wyszło, że y=190 dostaniesz dla x=201,086269610619≈201,09
1 kwi 19:02
Kasia: okej, dziekuje bardzo za pomoc
1 kwi 19:39