równanie
SteveO: (x+6)(x
2−2x)+(x+6)(3x−2)=0
Proszę o rozwiązanie równania
1 kwi 13:42
konrad: (x+6)(x2−2x+3x−2)=0
(x+6)(x2+x−2)=0
dalej wiesz jak?
1 kwi 13:46
SteveO: nie bardzo

proszę o całe rozwiązanie...
1 kwi 13:47
konrad: przyrównujesz każdy nawias do zera
1 kwi 13:49
SteveO: aha
1 kwi 13:50
SteveO: ale jak przyrównam ten drugi nawias do zera to nie wyjdzie wynik
1 kwi 13:51
konrad: jak nie wyjdzie, wyjdą dwa miejsca zerowe −2 i 1
1 kwi 13:55
SteveO: wytłumacz mi to...
1 kwi 13:56
konrad: miałeś deltę?
1 kwi 13:57
konrad: co ja się pytam, miałeś na pewno skoro masz wielomiany. oblicz drugi nawias z delty
1 kwi 13:58
konrad: albo metodą grupowania wyrazów czy jeszcze jakaś inna metodą jak znasz
1 kwi 13:59
SteveO: aaa
1 kwi 13:59
SteveO: mam jeszcze jedno pytanie, to skoro z drugie nawiasu otrzymamy x1 i x2 i to są wyniki tego
równania, to co robimy z tym pierwszym nawiasem który przyrównuje się też do zera, wynik
pierwszego nawiasu też jest odpowiedzią?
1 kwi 14:08
konrad: tak, rozwiązaniem są rozwiązania z poszczególnych nawiasów
1 kwi 14:11
SteveO: to jak zapisać to jako odpowiedź

? x
1 x
2 x
3?
1 kwi 14:13
konrad: yhy
1 kwi 14:23