analityczna
agags92: wyznacz wspolrzedne srodka i promien okregu o rownaniu (x−5)2+(y+3)2=18 prosze o sposob
rozwiazania
1 kwi 13:21
1 kwi 13:21
Aga1: W tablicach znajdziesz wzór
(x−a)2+(y−b)2=r2
(x−5)2+(y+3)2=18−−Twoje równanie, teraz porównujesz
−a=−5, −b=3, r2=18
a=5, b=−3, r=√18=3√2
Środek S=(a,b)=(5,−3)−− zwróć uwagę, że liczby z nawiasów zmieniają się na przeciwne.
1 kwi 13:25
agags92: a jak wspolrzedne?
1 kwi 13:27
Aga1: S=(5,−3) są to współrzędne środka okręgu.
1 kwi 13:29
agags92: tak faktycznie, dzieki
1 kwi 13:34