HELP !
anabanana: wyznacz pierwiastki wielomianu :
w(x)= x3(x−8)+(x3−2)
rozłóż na czynniki liniowe
(9x2−8)(2x2−x−10)
wyznacz te argumenty dla których f(x) i g(x) przyjmują tę samą wartość
f(x)= 2x3+3x2+12
g(x)=x3−3x2−2x
1 kwi 13:11
maddhew: Prócz pierwszego, reszta była wczoraj rozwiązana.
1 kwi 13:18
maciek: 1. x=0 v x=8 v √2 trzeciego stopnia
2.(3x−2{2})(3x+2{2})(x−2,5)(x+2)
3.f(x)−g(x)=0
f(x)−g(x)=x3+6x2+2x+12=x(x2+2)+6(x2+2)=(x2+2)(x+6)
g(x)=f(x) dla x=−6
1 kwi 13:20
anabanana: ale serwer jest obciązony i nie mogę znaleźć rozwiązań :<
1 kwi 13:21
krystek: Zadanie 1 sprawdź czy dobrze przepisałaś!
1 kwi 13:23
anabanana: sory jest błąd faktycznie
x3(x−8)+8(x3−2)
a o co chodzi w tym 2 w rozwiązaniu ?
1 kwi 13:26
krystek: Nic nie poprawiłaś!
1 kwi 13:27
anabanana: jest 8 przed 2 nawiasem !
1 kwi 13:30
krystek: a w drugim 9x2=(3x)2 i 8=(2√2)2teraz rozpisz a2−b2=(a+b)(a−b) a drugi nawias Δ, x1 i
x2 i postać iloczynowa
1 kwi 13:31
anabanana: dziena <3
1 kwi 13:32
krystek: x4−8x3+8x3−16=x4−16=(x2+4)(x2−4)=(x2+4)(.....)(...) pomyśl
1 kwi 13:34