Równanie
SteveO: (2x−3)(x+6)−(2x−3)(x+2)=0
Proszę o rozwiązanie równania
1 kwi 13:00
Aga1: (2x−3) wyłąćz
(2x−3)(x+6−x−2)=0
każdy nawias przyrównaj do zera.
1 kwi 13:02
krystek: | | 3 | |
(2x−3)[(x+6)−(x+2)]=0⇒(2x−3)(4)=0⇒8x=12⇒x= |
| |
| | 2 | |
1 kwi 13:04
SteveO: to które rozwiązanie jest w końcu dobre

bo mnie się wydaje że Aga1 źle to robi...
1 kwi 13:05
krystek: Aga1 dobrze robi , zredukuj w drugim nawiasie.
1 kwi 13:06
SteveO: to już sam nie wiem...
jak Aga mi mówi żeby każdy nawias przyrównać do zera to mam trzy rozwiązania... x1 x2 i
x3..>
a jak krystek to jedno x=3/2
1 kwi 13:08
Asia:
(2x−3)
2x−3=0
2x= −3 /:2
x = 32
1 kwi 13:10
krystek: I Aga ma jedno popatrz dobrze, a skąd wziąłeś trzy nawiasy .?
1 kwi 13:10
Aga1: 2x−3=0
lub
x+6−x−2=0
4=0 równanie sprzeczne, tu brak rozwiązań.
| | 3 | |
odp. równanie ma jedno rozwiązanie : x= |
| |
| | 2 | |
1 kwi 13:11
Asia:
Aga1 good job
1 kwi 13:13