układ równań
joda: Witam

Anna i Karol mają razem 24 lata. Za trzy lata Anna będzie 2 razy starsza od Karola.
x+y=24
x+2y=27 ?
Nie potrafie ułożyc tutaj równania,żeby obliczyć wiek np. Anny
Z góry dziękuje.
1 kwi 12:50
krystek: Obecnie A→x
Karol→y
Za 3 lata :
Ania →x+3
Karol→y+3
I teraz zgodnie z warunkiem
x+3=2(y+3)
x+y=24
________
1 kwi 12:53
Aga1: x− obecny wiek Ani
y−obecny wiek Karola
pierwsze równanie dobrze
za trzy lata
każdy będzie miał o trzy lata więcej
drugie równanie.
x+3=3(y+3)
1 kwi 12:55
ewelina: x − wiek Anny
y − wiek Karola
x+y=24
x+3=2*(y+3)
x=24−y
24−y+3=2y+6
3y=21 /:3
y=7
x=24−y=24−7=17
1 kwi 12:56
joda: A w zadaniach z układem jeśi coś jest 2,3,4 itd. razy większe od czegoś to daje sie to
przeciwnie ? W sensie Ania będzie 2 razy starsza a z układu wynika ze karol będzie 2 razy
starszy.Zawsze się tak odwraca ?
1 kwi 12:58
krystek: Aby była równośc to wiek Karola musisz 2 razy powiększyć ( będzie 2 razy młodszy)
1 kwi 13:01
joda: Dziwne

Bo zazwyczaj coś jest 2 razy mniejsze to sie dzieli a tutaj mnożenie

Dlatego
własnie nie lubię układów
1 kwi 13:04
joda: Ale i tak dzięki za pomoc !
1 kwi 13:04
krystek: To możesz wiek Ani podzielić przez 2 , (bedzie dwa razy starsza)
1 kwi 13:05