usuń niewymierność z mianownika
sheeezah:
| 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| = |
| 3√9+3√3+1 | | 3√3*3+3√3+1 | | 3√3*3√3+3√3+1 | |
i teraz nie bardzo wiem czy stosować wzór na a
3 + b
3 biorąc
3√3(
3√3+1) jako a i 1 jako b?
nie widzę tego..
1 kwi 12:50
sheeezah: any thoughts? jakaś wskazówka..
1 kwi 12:54
sheeezah: ok już wiem , po prostu jako w mianowniku jest druga czesc wzoru ( a2 + ab + b2) i trzeba
pomnozyć przez 3√3 − 1 i wyjdzie
1 kwi 12:58
sheeezah: dzięki za pomoc
1 kwi 12:59
sheeezah: nie ma za co
1 kwi 12:59