, wykonując podstawienie otrzymuje ln|x2+1|, a sama odpowiedź do zadania brzmi
ODP: (x2+1)arctgx − x + C
CZY MÓGŁBY MI KTOŚ JASNO ROZPISAĆ DALSZĄ CZĘŚĆ ZADANIA? są to moje pierwszekontakty z całkami,
więc może być tak, że umknął mi jakiś ważny fakt uwadze
| 1 | ||
f(x) = arctgx −−−> f'(x) = | ||
| 1+x2 |
| x2 | ||
g'(x) = x −−−> g(x) = | ||
| 2 |
| x2 | 1 | x2 | x2 | 1 | x2 | |||||||
= | arctgx − ∫ | dx = | arctgx − | *
| ||||||||
| 2 | 1+x2 | 2 | 2 | 2 | 1+x2 |
| x2 | (1+x2)−1 | 1 | ||||
∫ | = | = 1 − | ||||
| 1+x2 | 1+x2 | 1+x2 |
| x2 | 1 | 1 | x2 | 1 | ||||||
* = | arctgx − | ∫ 1 − | dx = | arctgx − | ( x − arctgx) +C | |||||
| 2 | 2 | 1+x2 | 2 | 2 |
dzięki!