prawdopodobieńtwo
0v0: Ze zbioru {1,2,3,..., n} losujemy kolejno dwie liczby. Oblicz prawdopodobieństwo, że pierwsza z
nich będzie mniejsza od pewnej ustalonej liczby k (1<k<n), a druga większa od k.
1 kwi 12:23
rumpek:
Mniejsze od k to będą: k − 1
Większe od k będą: n − k
|Ω| = V
n2 = n * (n − 1)
|A| = (k − 1)(n − k)
P(A) = ....
1 kwi 12:25
0v0: a moc omega to nie będzie (n nad 2) ? przecieciez losowanie 2 elementów z n hmm?
1 kwi 12:26
rumpek: Losujemy
kolejno dwie liczby, czyli wpierw jedną i ją odkładamy i potem drugą

wariacja
bez zwracania
1 kwi 12:31
0v0: a fakt...dziękuje ślicznie!
1 kwi 12:45