ostrosłup prawidłowy trojkatny
niki2: Oblicz pole i objętość ostrosłupa prawidłowego trojkatnego o krawedzi podstawy a=4 i wysokosci
H= 6.
1 kwi 12:17
DSGN.: prawidlowy trójkatny zatem w podstawie jest trójakąt równoboczny a boku a=4
| | a2√3 | |
zatem pole podstawy = P= |
| |
| | 4 | |
za a podstaw 4
| | 1 | |
V= |
| Pp*H wszystko juz masz  |
| | 3 | |
1 kwi 12:25
niki2: No tak, ale pole pow calkowitej, w tym się pogubiłam, bo nie wychodzi mi pole boczne
1 kwi 13:08
niki2: No tak, ale pole pow calkowitej, w tym się pogubiłam, bo nie wychodzi mi pole boczne
1 kwi 13:10