analityczna
agags92: napisz rownanie prostej rownoleglej do prostej −x+4y−1=0 przechodzacej przez punkt B(4,−1)
prosze o rozwiazanie
1 kwi 12:16
DSGN.:
a
1*a
2=−1 a− wspołczynniki kierunkowe
wiemy teraz ze nasza szukana prosta ma postac y=−4x+b ale ma przechodzic prze pkt B
zatem −1=−4*4+b b=−17 zatem prosta ma postac y=−4x−17
o teraz czytam ze równoległej

to na wyżej bd prostopadłej

zatem bajka jeszcze bardziej prosta
zeby byly równoległe
a
1=a
2
| | 1 | | 1 | |
u nas a1= |
| zatem a2= |
| postac prostej y={1}{4}x+b podstaw pkt B(x,y) wylicz |
| | 4 | | 4 | |
b
i w sumie masz gotowe

enjoy!
1 kwi 12:22
Aga1: A jeszcze krócej prosta równoległa do danej ma postać
−x+4y+C=0
C wyliczysz podstawiając punkt B
−4−4+C=0
C=8
1 kwi 12:29