matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Czy całka jest dobrze obliczona?
ascyl:
Czy całka jest dobrze obliczona?
e
x
t
∫
dx = | t = e
x
, dt = e
x
dx| = ∫
dt =
(e
x
+ 2)(e
x
− 1)
(t+2)(t−1)
t = A(t−1) + B(t+2)
⎧
1=A+B
⎩
0= −A + 2B
⎧
A=
2
3
⎩
B =
1
3
2
3
1
3
2
1
∫
dt + ∫
dt =
ln |e
x
+ 2| +
ln |e
x
− 1| +c
t + 2
t−1
3
3
1 kwi 12:15
ascyl:
Dobra nieważne wiem juz gdzie błąd
1 kwi 12:25