matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
z maturalnych
0v0:
Dana jest nierówność |x−1| + |x+2| < m Wyznacz te wartości parametru m, dla których ta nierówność nie ma rozwiązań.
1 kwi 11:24
TOmek:
rysujesz wykres dla x ∊ (−
∞
,−2) −x+1−x−2=f(x) −2x−1=y y=−2x−1 dla <−2,1) ...... dla <1,
∞
) ...... wyjdzie Ci taka funkcja
http://www.wolframalpha.com/input/?i=%7Cx%E2%88%921%7C+%2B+%7Cx%2B2%7C
i widać ,ze dla m ∊(−
∞
,3) brak rozw.
1 kwi 11:36
TOmek:
czekaj bo to nierownosc, chyba jeszcze sie nie obudziłem..
1 kwi 11:38
TOmek:
i tak jest to samo tylko trzeba lekko słowotwórstwo przerobić
https://matematykaszkolna.pl/forum/35106.html
1 kwi 11:41