Oblicz prawdopodobieństwo, że wszystkie osoby urodziły się tym samym miesiącu
blablu: Proszę o pomoc w tym zadaniu, mam je rozwiązane, ale nie do końca je rozumiem. Czy ktoś mógłby
mi je objaśnić?
Na spotklanie przybyło 8 osób w tym dwoje dzieci. Obl. prawdopodobieństwo, że:
a) wszystkie osoby urodziły się w innym miesiącu
b)wszystkie osoby urodziły się w tym samym miesiącu
c)dzieci urodziły się w czerwcu
1 kwi 10:17
maddhew: a)
|Ω|=128
|A|=12*11*10*9*8*7*6*5
Wariacja bez powtórzeń. Tak jest ponieważ pierwsza osoba ma "do wyboru" 12 miesięcy, druga już
tylko 11, bo poprzednia osoba jeden miesiąc zajęła i tak dalej...
b)Ω zostaje ta sama
|A|=12 bo masz do wyboru jedynie miesiąc, w którym miałyby się te osoby urodzić.
c) prawdopodobieństwo, że jedno dziecko urodzi się w czerwcu to 112, a że dwa urodzą się w
czerwcu 112*112 bo są to zdarzenia niezależne, wtedy P(A∩B)=P(A)*P(B)
1 kwi 12:46
maddhew: w c) pamiętaj tylko, że Ω się zmienia
1 kwi 12:46