Trygonometria
Daniel: Witam potrzebuje pomocy w rozpisaniu ponizszych przykładów :
Chcialbym nauczyc sie sam rozpisywac, jesli jest na to jakis sposob
sin23x=..
cos23x
sin2x=..
cos22x=..
1 kwi 09:54
Daniel: mialo byc sin22x = ..
1 kwi 09:54
Daniel: doszedłem do wniosku ze mozna to zapisac tak sin
23x=sin
2(2x+x)=.. no i nie wiem co dalej, jak
to sie mnozy czy cus..
jak bym mial robic to bym zapisal sin
22x+sin
2x i zapewne to by bylo zle
1 kwi 09:58
Aga1:
Końcówka na pewno źle.
sin23x=(sin3x)2=sin3x*sin3x=
a sin3x=sin(2x+x)
wzór sin(x+y)=sinx*cosy+cosx*siny
Poszukaj wzoru
cos(x+y)
sin2x=sinx*sinx=1−cos2x
1 kwi 10:04
Daniel: dzieki za pomoc
1 kwi 10:08