Asymptotą pionową wykresu funkcji (szkoła średnia)
xXx: Asymptotą pionową wykresu funkcji f(x)=√2x+a{x+b} jest prosta x=−1
a)Oblicz b i podaj rownanie asymptoty poziomej wykresu funkcji
b)Oblicz , jeśli wykres funkcji f otrzymano przez przesunięcie wykresu funkcji g(x)−√2{x}
1 kwi 01:00
xXx: Poprawka źle wpisałem:
Asymptotą pionową wykresu funkcji f(x)=2x+ax+b jest prosta x=−1 a)Oblicz b i podaj
rownanie asymptoty poziomej wykresu funkcji b)Oblicz , jeśli wykres funkcji f otrzymano przez
przesunięcie wykresu funkcji g(x)=2x
1 kwi 01:01
Aga1: | | 2x+a | | 2(x+b)−2b+a | | 2(x+b) | | a−2b | | a−2b | |
f(x)= |
| = |
| = |
| + |
| = |
| +2 |
| | x+b | | x+b | | x+b | | x+b | | x+b | |
b=1, asymptota pozioma y=2
b)a−2b=2
a=
1 kwi 09:44
DJ: dlaczego tam nagle 2x zamienia się na 2(x+b),a a na 2b+a ?
1 kwi 11:09
xXx: Właśnie, dlaczego?
1 kwi 11:10
xXx: aa ok już wiem bo to się skaraca jest +2b i −2b,
a skad wiemy ze b=1?
1 kwi 11:16
xXx: i czemu a−2b jest równe 2
1 kwi 11:19
xXx: ?
1 kwi 11:31
DJ: skąd wiemy że b=1 i czemu a−2b jest równe 2 ? wiem że może to banalne, ale jak nie dowiem się
tego to nie bedę mógł dalej robić zadań.. proszę !
1 kwi 11:42
DJ:
1 kwi 12:53
Aga1: | | m | |
Trzeba wiedzieć, że wykres funkcji y= |
| +q |
| | x−p | |
| | m | |
powstaje z wykresu funkcji y= |
| przez przesunięcie o wektor [p,q] |
| | x | |
Prosta o równaniu x=p jest asymptotą pionową wykresu, a prosta o równaniu y=q jest asymptotą
poziomą wykresu
1 kwi 13:00
DJ: dziękuję !
1 kwi 13:06
ja: XXX z jakiej ksiązki jest to zadanie?
4 sty 16:34
xXx: Z księgi dżungli
4 kwi 20:37