Oblicz długość odcinka łączącego punkty styczności.
Pt :): Mam zadanie:
Z punktu A (−9,12) poprowadzono styczne do okręgu o równaniu x
2−12x+y
2+16y=25.
Oblicz długość odcinka łączącego punkty styczności.
Wyliczyłem sobie: S(6,−8) r=5
√5.
Wzór prostej: y=(9+x)a+12 => −ax+y−9a−12=0.
I podłożyłem do wzoru na długość odległość punktu od prostej podstawiając za "d": 5
√5, a za
"resztę" i środek okręgu oraz wzór ogólny prostej −ax+y−9a−12=0.
i wychodzą mi jakieś kuriozalne "a":
| | 50√5+20 | | 50√5−20 | |
a=− |
| oraz a= |
| . |
| | 15 | | 15 | |
Gdzie robię błąd?
31 mar 23:31
maddhew: A co to jest za prosta, ta, którą wyznaczyłeś?
31 mar 23:47
maddhew: Dobra, już wiem
31 mar 23:48
maddhew: Mnie wyszło trochę inaczej, ale tez nie najładniej, jeden z pierwiastków to −6+√152
Ale wiesz, takie wyniki się zdarzają...
1 kwi 00:00
MQ: Zauważ, że masz dwa punkty styczne: Nazwijmy je: P1 iP2
Nazwijmy jeszcze środek okręgu O.
To wtedy kąty <)SP1O i SP2O są proste, więc:
|SP1|=|SP2| i niech to równe jest R
Wtedy punkty przecięcia okręgu o środku S i promieniu R i okręgu o środku O i promieniu r to są
właśnie P1 i P2.
R wyznaczysz np. z trójkąta prostokątnego ΔSP1O:
R2+r2=|SO|2
1 kwi 00:01
Pt :): maddhew> Zrobiłeś tak jak ja? Tzn. tym "sposobem"?
MQ>Tak będzie zawsze w takich zadaniach?
1 kwi 00:03
MQ: Styczna jest zawsze prostopadła do promienia i zawsze masz dwie styczne wychodzące z
zewnętrznego punktu, bo problem jest symetryczny. Zrób sobie rysunek, to od razu to zobaczysz.
1 kwi 00:06
maddhew: Pt 
, chyba robiłem tak samo
1 kwi 00:11
Eta:
S(6,−8) , r=5
√5 styczna: ax−y+9a+12=0
i teraz odległość d środka S od stycznej jest: d=r
| | |6a+8+9a+12| | |
d= |
| =5√5 / :5 |
| | √a2+1 | |
|3a+4|=
√5*
√a2+1
(3a+4)
2= 5(a
2+1)
4a
2+24a+11=0 Δ = 400
dokończ .....
1 kwi 00:22